Planet Zemlja - Osobna ekologija - Krava koja je plakala
  Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt  
 
Priča za zamisliti se

Krava koja je plakala

To je j....a istina!

 

Predivna knjiga budističkog redovnika Ajahna Brahma “Krava koja je plakala i druge budističke priče o sreći” (naklada Lijevak) donosi životne priče snažnih poruka nad kojima se svi trebamo zamisliti! Priča šesta:

DOŠAO SAM U JEDAN ZATVOR poluotvorenog tipa održati predavanje o meditaciji. Krimos, kojeg nikad prije nisam vidio, čekao me je, želeći sa mnom razgovarati. Bio je ogroman, sav zarastao u bradu i imao je istetovirane ruke. Ožiljci na njegovu licu govorili su da je prošao mnogo žestokih okršaja. Izgledao je tako zastrašujuće da sam se zapitao zašto je došao na moje predavanje. Nije on taj tip. Naravno, prevario sam se.

Rekao mi je da se prije nekoliko dana dogodilo nešto što ga je zapanjilo. Kad je počeo pričati prepoznao sam njegov ulsterski naglasak. Ispričao mi je da je odrastao na ulicama Belfasta. Prvi put izboli su ga nožem kada je imao sedam godina. Jedan školski nasilnik od njega je tražio novac, koji je imao za sendvič. Odbio mu je dati. Stariji je nasilnik izvadio nož i ponovno zatražio novac. On je mislio da nasilnik blefira i odbio je dati mu novac. Nasilnik nije pitao treći put, zabio mu je nož u ruku, izvadio ga i otišao.
Ispričao mi je kako je u šoku pobjegao iz školskog dvorišta dok mu se krv cijedila niz ruku. Stigao je do očeve kuće koja se nalazila u blizini. Njegov nezaposleni otac pogledao je ranu i odveo ga u kuhinju, ali ne da bi mu zavidao ranu. Otvorio je ladicu, izvukao veliki kuhinjski nož i dao ga sinu, naredivši mu neka ode u školu i vrati dječaku milo za drago. Tako je, dakle, odgajan. Da nije s vremenom postao tako velik i jak, odavno bi bio mrtav.

Zatvor u kojem smo razgovarali bila je zapravo zatvorska farma na kojoj su se zatvorenici, koji su uskoro trebali biti pušteni, pripremali za život na slobodi, učeći radove u poljoprivredi. Proizvodi sa zatvorske farme opskrbljivali su sve zatvore u okolici Pertha jeftinom hranom, smanjujući tako troškove. Na australskim farmama obično se uzgajaju krave, ovce i svinje, a ne samo žitarice i povrće. Tako je bilo i na ovoj zatvorskoj farmi. No, za razliku od ostalih, ova je farma imala i svoju klaonicu.
Svaki je zatvorenik na farmi radio određeni posao. Od ostalih sam zatvorenika doznao da je većina zatvorenika htjela raditi baš u klaonici. Taj je posao bio posebno omiljen među nasilnim prijestupnicima. Pogađate već da je ovaj veliki Irac zastrašujućeg izgleda radio upravo ondje.

"To je j....a istina!"

Opisao mi je klaonicu. Imala je čelične rešetke. Ulaz je bio prostran, unutar zgrade sužavao se toliko da kroz njega može proći samo jedna životinja. Odmah do tog uskog kanala, na povišenoj platformi, stajao bi Irac s električnom puškom. Krave, ovce i svinje, uz pomoć pasa i bičeva, bile bi dovedene do jednog čeličnog lijevka. Pričao mi je kako su životinje uvijek vrištale, svaka na svoj način, i pokušavale pobjeći. Mogle su namirisati smrt, čuti smrt, osjetiti je. Kada bi se životinja našla pokraj njegove platforme, migoljila se i zapomagala na sav glas. Iako je njegova puška mogla ubiti i velikog bika samo jednim hicem, životinje nisu nikada bile dovoljno mirne da bi on mogao normalno naciljati. Prvi ju je hitac trebao zastrašiti, a drugi ubiti. I tako je bilo svaki dan.

Irac se uzbudio jer ga je novi posao, na koji je tek premješten, jako uznemirio. Počeo je proklinjati. U priči koja je slijedila nekoliko puta je ponovio: cMislio je da mu neću povjerovati.
Toga su dana trebali govedinu za zatvore oko Pertha. Klali su krave. Jedan hitac da je prestraši, drugi da je ubije. Irac je bio na svom mjestu kada se krava pojavila. Bila je tiha. Glava joj je bila pognuta dok je polako išla prema mjestu gdje će biti ubijena. Nije se ni migoljila niti ispuštala zvukove. Nije pokušavala pobjeći.

Kada je stigla na mjesto za ubijanje, podigla je glavu i pogledala u egzekutora, potpuno mirno.
Irac nikada nije vidio ništa slično. Glava mu je otupjela. Nije mogao podići pušku. Isto tako nije mogao skinuti pogled s krave. Krava je gledala ravno u njegovu dušu.

Kao da je pao u bezvremenski prostor. Nije mi rekao koliko dugo je sve to trajalo, no kada ju je pogledao u oči, primijetio je nešto što ga je još više potreslo. Krave inače imaju velike oči. Irac je ugledao kako se u lijevom oku krave stvara tekućina. Količina te tekućine bila je sve veća i veća. Počela je lagano curiti niz njen obraz. Bile su to suze. Dugo vremena zatvorena vrata njegova srca polako su se počela otvarati. Dok je i dalje promatrao nevjerojatan prizor, vidio je da joj suze teku i iz desnog oka. I čovjek se slomio.
Krava je plakala.

Rekao mi je da je bacio pušku na pod, otišao do zatvorskog službenika i rekao mu da može učiniti što god hoće, ali da “krava neće umrijeti.”

Svoju je priču završio rekavši mi da je sada vegetarijanac.
Priča je istinita. Potvrdili su mi je ostali zatvorenici. Krava koja je plakala poučila je jednog od najvećih nasilnika što znači biti brižan.

via:najboljeknjige.com

Planet Zemlja, 17.05.2012.

Pregled komentara (0)

1 

Prijavi se i komentiraj!
Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici!


Više iz kategorije Osobna ekologija
Naš prijedlog umjesto dijete
Zaboravite dijetu - hranite se organski
Alkalna prehrana je odgovor
Zaštita od raka je jednostavna
Zdravija prehrana za djecu
Više organski uzgojenog voća u bečkim školama

Vrtlarstvo bez kemije
Beč biciklira na posao
Bečki biciklisti u tri godine 13 puta obišli zemlju

Makrobiotika je vještina i umijeće zdravlja
Poželjne namirnice
Hrana koja smanjuje stres
Radionica
ACCESS THE BARS
PLANET ZEMLJA I TRANSFORMATIVA pozivaju vas na DANE OTVORENIH VRATA:
PRIMANJE I DAVANJE
Kad se u obiteljskim odnosima pojave računi
Račun
Najava predavanja
Primjena homeopatske medicine kod djece i odraslih
Najava radionice
Kontakt

Priča starog pastira
Bezvremena mudrost Buddhinih učenja
Što je napravljeno, završeno je
Bezvremena mudrost Buddhinih učenja
Dvije krivo postavljene cigle
Priča za zamisliti se
Krava koja je plakala
Najava besplatnog predavanja
Gaia energija i sustav iscjeljivanja Eternal Light:
U potrazi za novim znanjima - preporučamo
INICIJACIJA U PRVI STUPANJ GAIA-energije
Besplatno predavanje
Quantec
Besplatna radionica
Dobrim odlukama uspješnije do cilja
Neke se stvari ne mogu platiti novcem.
Tirkizna ogrlica
Vijesti čitatelja
 
   
Alisa Pokić
Psić s Jaruna

Mali slatkiš traži dom :)

  Planet Zemlja
Don traži Dom

Prekrasan mužjak star najviše godinu dana nađen u Travnom. Srednje visine mješanac Lesija i hrta sa najljepšim tamnim očima. Plašljiv no miran je i poslušan, i slaže se sa drugim psima i jako mazan.

  Planet Zemlja
Spašeni štenci traže dom

Draga Karen se našla na pravom mjestu u pravi, možda zadnji tren za preslatke psiće. Ona je napravila puno, sad smo mi na redu.

25.05.2013. Opširnije
 
16.05.2013. Opširnije
 
18.05.2012. Opširnije
         
Savjet dana
 
BILO   DANAS   USKORO

Skrad
2. međunarodna konferencija o održivom razvoju Gorskog kotara
 

 

 
Top 3
Ekologija
NP Risnjak
Ekologija
Zagađenje okoliša
Ekologija
Tvrtke koje ne testiraju na životinjama
 
Top 1
Kolumne
Promjene su moguće
 
Top 1
Osobna ekologija
Zaboravite dijetu - hranite se organski
 
Top 1
Eko izlog
Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015
 
Top 1
Novosti
Pravo na život
 
Top 1
Ekologija
Francuska: da bi spasili planet, četiri nevladine organizacije napadaju državu na sudu
 
Top 1
Putopisi
Nastavak velike ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013.
 
Top 1
Djeca Zemlju vole
Djeca Zemlju vole
 
 
Prijava Registracija Zaboravio...
Korisnik
Lozinka

ANKETA
Da li trčiš? Do you run?
  %
  %
  %
  %


Vremenska prognoza
Untitled Document
Zagreb Climate Forum
Čišćenje otoka Mljeta 2015.
Umjetnine od naplavina
Volonterski kamp Mljet 2014

Powered by Galaksija. Sva prava pridržana.